Stress bespreekbaar maken? Zeker weten!

Louise Hildebrand, Psycholoog

‘Mama, ik vind dat mooi. Mag ik dat hebben?’

‘Nee schat, deze toolkit is voor mama’s werk.’

‘Maar mama, ik wil ook zo’n toolkit. Kun jij die eentje voor mij bestellen? Pleeeeease?’

‘Nee. Ik snap dat je hem mooi vindt. Maar een eigen toolkit lijkt me geen goed idee.’

Mopperend en met een pruilgezicht loopt mijn 5-jarig dochtertje Emily weg. Ze heeft stress.

Emily vindt de Navigating stress toolkit fantastisch. En dat snap ik. Ze ziet allerlei kleurtjes, kaartjes en allerlei prachtige ‘speel’ vormen waarmee je ook nog kunt stempelen. De toolkit is van hout en ziet er als totaalplaatje gelikt uit.

 

Mooi van buiten én van binnen

En dat niet alleen. Ook de inhoud is waardevol. Mensen kunnen als individu onder begeleiding of in teams tot 4 deelnemers op expeditie gaan in de wereld van stress. Zonder elkaar steeds in de ogen te hoeven kijken. Zonder dat je steeds hoeft te zoeken naar woorden of een houding. Zonder dat je kunt winnen of verliezen. Je leert de ander kennen. Laagdrempelig. En je kunt een ander helpen om minder stress te ervaren in het werk of privé.

Toen ik Geert Kruijswijk en Mirte van der Nat van Navigating stress leerde kennen werkte ik nog als psycholoog bij een arbodienst. Zij waren op zoek naar therapeuten en coaches om de oorspronkelijke Engelstalige toolkit, destijds geïntroduceerd als spel, uit te testen en om feedback te geven. Omdat Geert en Mirte allebei zo overtuigend en gepassioneerd waren, besloot ik om ze te helpen.

Ook omdat ik wilde uitproberen of mijn werk als psycholoog er minder intensief door werd en afwisselender.

 

Verrassend goed

Ik was aangenaam verrast. Ongeacht functie, van administratief medewerker tot bestuurder van een scholengemeenschap, mensen reageerden enthousiast en positief. Plus de gesprekken leverden onverwachte positieve resultaten op.

Inmiddels is de toolkit verder ontwikkeld, is er een Nederlandstalige versie uitgebracht en is de toolkit een stuk compacter. Belangrijkste boodschap van Navigating stress is: zet de toolkit in zoals jij denkt dat passend is. Het gaat er vooral om dat het gesprek over stress op gang komt. Of je nou een gesprek van een half uur voert, of een gesprek van een uur.

Inmiddels ben ik zelfstandig ondernemer en werk ik samen met Navigating stress om de toolkit en het gedachtengoed verder te verspreiden.

 

Taboe

Want eerlijk? Er hangt nog steeds een enorm taboe rondom stress. Het is niet hip om te zeggen dat je veel stress ervaart of dat je moeite hebt om met bepaalde zaken uit het leven om te gaan. We modderen liever in stilte verder, totdat het echt niet meer gaat. Met flinke stressklachten of ziekte als gevolg.

Laten we samen taboes doorbreken, accepteren dat stress onderdeel is van het leven en ervoor zorgen dat stress ons vooral verder helpt en niet belemmert!

Wil jij als leidinggevende, coach of therapeut ook leren werken met de toolkit? En daarmee jouw werk nog leuker en mentaal minder intensief maken? Of wil je dat jouw organisatie gemakkelijker gesprekken kan voeren over stress? Neem dan gerust contact op met mij of met Navigating stress (info@navigatingstress.nl) voor meer informatie of het boeken van een (incompany) workshop.