Van onderzoek tot gedachtegoed

Mirte van der Nat, social designer

In 2021 jaar startte het design onderzoek* gericht op ongezonde stress onder (jong) volwassenen. De onderzoeksvraag was: Hoe kunnen we mensen preventief helpen beter om te gaan met stress. Aan de hand van literatuur onderzoek, enquêtes onder studenten en gesprekken met ervaringsdeskundige, bedrijfsartsen, mentoren, coaches en psychologen kwamen we tot drie belangrijke inzichten die ons gedachtegoed hebben gevormd:

1. Het hebben van stress is genormaliseerd in de hedendaagse
maatschappij, maar worstelen met stress is nog steeds een taboe.

Vraag je ‘hoe gaat het?’ dan is het antwoord vaak ‘goed maar druk’. Het hebben van een volle agenda, is een statussymbool geworden. Dit betekent helaas echter niet dat er net zo makkelijk wordt gepraat over de negatieve effecten en ervaringen met stress.

2. De kennis over stress is beperkt. Tekenen van ongezonde stress, zowel fysiek als mentaal, worden vaak niet herkend.

Hoofdpijn, verminderde eetlust of snel chagrijnig? Dit kunnen allemaal signalen zijn van ongezonde stress. Zolang mensen de signalen niet herkennen en serieus nemen ondernemen ze ook niet de benodigde actie om stress te verlagen.

3. Het praten over stress helpt met het reflecteren op je mentale gezondheid.

Juist wanneer je stress ervaart, is het lastig om afstand te nemen en te kijken hoe je de situatie kan aanpakken of veranderen. In gesprek gaan lucht niet alleen op, maar geeft ook ruimte om te reflecteren en van elkaars ervaringen te leren.

 

Vanuit deze inzichten is de toolkit ontwikkeld met als doel: Mensen preventief te ondersteunen in het opbouwen van een betere relatie met stress. Stress is nu eenmaal onderdeel van ons dagelijks leven en heeft naast limiterende effecten ook de kracht om te activeren en motiveren.

De interactieve, visuele en laagdrempelige manier van Navigating Stress helpt mensen om te reflecteren, kennis op te doen en beter samen te werken.

 

* Het design onderzoek is uitgevoerd door mij (Mirte van der Nat) als afstudeeropdracht aan de Design Academy Eindhoven. Na de eerste onderzoeksfase is het prototypen uitvoerige getest en verbeterd met bedrijven, scholen en coaches! In een volgend blog zal ik jullie meenemen in de andere stappen die ons team heeft ondernomen om tot de producten en diensten van Navigating Stress te komen.